Certificare ISO 14001. Management de Mediu

O scurtă istorie a sistemelor de management de mediu. ISO 14001

Conceptul unui sistem de management de mediu a evoluat la începutul anilor nouăzeci. Originea sa poate fi urmărită din 1972, când Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat o conferinţă la Stockholm privind mediul uman. Acolo programul a fost lansat Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Aceste iniţiative timpurii au dus la crearea Comisiei Mondiale pentru Mediu şi Dezvoltare (WCED) şi adoptarea Protocolului de la Montreal şi a Convenţiei de la Basel.

În 1992, primul Summit al Pământului a avut loc la Rio-de-Janeiro. Aici s-a semnatun angajament global de mediu. În acelaşi an, BSI Group (Institutul de Standarde Britanic) a publicat primul standard al sistemelor de management de mediu. Acesta a stat la bază pentru dezvoltarea seriei ISO 14000 în 1996, de către Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO). Începând cu anul 2010, ISO 14001 este folosit în prezent de cel puţin 223.149 de organizaţii din 159 de ţări.

Dezvoltarea seriei ISO 14000

Familia ISO 14000 include cel mai important, standardul ISO 14001. El reprezintă un set de bază de standarde utilizate de organizaţii pentru proiectarea și implementarea unui sistem eficient de management de mediu. Alt standard inclus în această serie este ISO 14004. El oferă orientări suplimentare pentru un sistem bun de management de mediu, precum şi standardele mai specializate care se ocupă cu aspecte specifice ale managementului de mediu. Obiectivul major al normelor seriei ISO 14000 este de a “promova mai eficace şi mai eficient managementul de mediu în organizaţii şi de a oferi instrumente utile şi uşor de utilizat.

Spre deosebire de reglementările anterioare de mediu, care au început cu abordările de comandă şi control, ISO 14000 s-a bazat pe o abordare voluntară a normelor de mediu. Seria include standardul ISO 14001, care prevede linii directoare pentru stabilirea sau îmbunătăţirea unui EMS (environmental management systems). Standardul are multe trăsături comune cu predecesorul său ISO 9000, Standardul Internaţional de Management al Calitatii, care a servit ca model pentru structura internă a acestuia şi ambele pot fi puse în aplicare împreună. Precum ISO 9000, ISO 14000 acţionează ca un instrument de gestiune internă şi ca o modalitate de a demonstra angajamentul pentru mediu al unei companii, pentru clienţii săi.

Înainte de dezvoltarea seriei ISO 14000, organizaţiile construiau în mod voluntar propriile lor sisteme de management de mediu (EMS).Acestea făceau difice comparațiile între companiile a efectelor asupra mediului şi prin urmare, universal, seria ISO 14000 a fost dezvoltată. Un EMS este definită de ISO ca: “parte a sistemului de management general, care include structura organizaţională, activităţile de planificare, responsabilităţile, practicile, procedurile, procesele şi resursele pentru elaborarea, implementarea, realizarea şi menţinerea politicii de mediu” (ISO 1996, citată la Facilităţi Raportul Consiliului Federal 1999).

Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8


Director Web Site-ul apare in Directorul Kappa